logo
Website Fred en Trudie
Home
Welkom
Wie zijn wij
Gastenboek
Reisverslagen
Heino 2020
Caribbean 2020
Polen 2019
Cruise 2019
Griekenland 2018
Kos 2018
Wenen 2018
Dag 1/2
Dag 3/4
Dag 5/6
Dag 7/8
Cruise 2017
Wenen 2017
Kos 2016
Portugal 2016
Cruise 2015
Australie 2014
Heino Overijssel
Cruise 2013
Griekenland Kos 2012
Caribbean 2011
Spanje 2011
Italië Basilica 2010
Noord Limburg 2010
Madrid 2009
Australie 08/09
Istanboel 2008
Spanje Andalusie 07
Lissabon 2007
Praag 2007
Sardinië 2006
Griekenland 2006
Nieuw Zeeland 2005
Brussel 2005
Italie Calabrie 2004
Australie 2002
Sicilië 2001
Fotoalbums
Contactformulier

Dag 7

De voorlaatste dag. Het Porseleinmuseum en een rondleiding in de Spaanse Hofrijschool stonden op het programma. Na het ontbijt wat iedere dag lekker was vertrokken we rond negen met de metro naar Augarten het Porselein museum. Het metronet in wenen behoord met het overig OV tot het beste in de wereld. Iets om jaloers op te zijn. Het museum bestaat dit jaar 300 jaar en gisteren is de officiële opening gewest van en nieuwe expositie. Het Augarten  porselein behoort tot het beroemdste ter wereld. Tijdens de wandeling naar het museum vanaf de metro passeerden we de opleidingsschool van de Wiener Sanger Knaben. Altijd leuk. Na binnenkomst in het museum schreven we ons direct in voor een rondleiding door de fabriek. Een alleraardigste gids nam ons mee met nog een aantal anderen mensen. We werden mee gezogen in haar enthousiaste verhaal. Porselein bestaat al heel lang en wordt gemaakt van een aantal ingrediënten waarvan de grootste water is. Daarnaast worden er allerlei gipsmallen gemaakt om de gebruiksvoorwerpen, borden, kopjes etc. en beelden en andere mooie zaken, te maken. Er zijn drie bakprocessen met verschillende temperaturen. In al deze processen speelt het beschilderen en glazuren een belangrijke rol. En wat nog het meeste boeit is dat alles één voor één met de hand wordt gemaakt, beschilderd en geglazuurd. Een monniken werk wat het porselein enorm duur maakt. Een gemiddelde prijs voor een kop en schotel lag rond de €150. Een compleet servies ligt rond de €10000. Wat grote indruk maakte was dat de 14 schilders die in dienst zijn de hele dag ieder kopje, bord of ander item aan het beschilderen zijn. Ook worden de randen van kopjes die na het 3e bakproces klaar zijn en op de rand hebben gelegen per stuk gepolijst zodat er een gladde rond ontstaat. Wij hebben enorm respect gekregen voor dit vakmanschap en het feit dat er geen massa productie is door automatisering processen. Het porselein gaat wereldwijd. Om 15.00 hadden we een rondleiding door de Spaanse Hofrijschool. Eerst  maar lunchen dan, een korte wandeling door het centrum gemaakt om ons vervolgens te melden voor de rondleiding. Ook dit was weer een belevenis. Een Engelse gids nam ons mee achter de coulissen. Er werd een interessant verhaal verteld over het ontstaan van de school, gesticht in opdracht van het Keizerhuis. Vele honderden Lipizaner paarden werden vanuit Spanje naar Oostenrijk gehaald. Op twee plekken in Oostenrijk werden ze getraind. Daarnaast zijn de paarden ook voor de verkoop. We kregen een kijkje in de stallen waar 61 paarden staan, allemaal in eigen ruime boxen en allen wit op één na, dat was een zwart-bruine. Dit doet men bewust vanwege een verhaal, waardoor als je niet één bruin-zwarte Lipizaner hebt dit ongeluk brengt. Dit is een afwijkende kleur wat de meest zijn wit. Er zijn 79 berijders. Je kan starten als je 24 jaar bent en goed Duits spreekt. Veelal zijn het studenten. Geen ervaren rijder bent, want je moet gekneed worden. Je start in de stallen en na vijf jaar ga je langzamerhand de opleiding in welke zo'n 6 tot 9 jaar duurt eer je mee doet met de shows. Leuke rondleiding, kost wel €18 pp maar geeft een mooi inkijkje. We sloten de dag af met nog wat shoppen in de Wien Mitte Mall. Een groot winkelcentrum echter niet heel indrukwekkend. We aten de avondmaaltijd bij Vapiano Italiaans restaurant met een goed concept. Bij binnenkomst krijg je een pasje. Het is een soort wokrestaurant waar je aan de balies pasta, salade, dessert besteld. Alles wordt ter plekke bereid. Zodra gereed pasje opmeten paslezer neerleggen, en de kosten worden hier op geplaatst. Opeten en na afloop pasje bij kassa afgeven en afrekenen. Rond 19u waren we terug in hotel. Koffer inpakken want morgen vliegen we naar huis.


Dag 8
We checkten om 08.30 uit. Met metro naar station, AirPort kaartje voor trein gekocht. We waren om 09.45u op vliegveld. Ingecheckt en vervolgens naar afgifte punt. Het duurde hier ruim 25 minuten omdat voor ons vier personen werden geholpen en wellicht een probleem hadden dat duurde maar. Wij waren hier toen we aan de beurt waren zo klaar. Ook bij de gate ging het weer mis. Wij mochten als eerste het vliegtuig in maar zaten achterin. Wat gebeurde er, ook de achterdeur werd geopend en passagiers konden buitenom hier naar toe lopen en instappen. Je raadt het al we moesten achterin zijn terwijl er mensen in de looprichting naar voren naderden. Dat was een passeerprobleem wat ons niet in dank werd afgenomen. Wij waren daar echter niet de schuld van. Een voorspoedig vlucht bracht ons weer snel naar Schiphol. en de trein ons weer veilig in Heemskerk afzette. Wenen, een prachtig stad.