logo
Website Fred en Trudie
Welkom
Wie zijn wij
Gastenboek
Reisverslagen
Polen 2019
Cruise 2019
Griekenland 2018
Kos 2018
Wenen 2018
Cruise 2017
Wenen 2017
Kos 2016
Portugal 2016
Cruise 2015
Australie 2014
Cruise 2013
Griekenland Kos 2012
Caribbean 2011
Spanje 2011
Italië Basilica 2010
Dag 1/2 Napels
Dag 3 Campanië
Dag 4
Dag 5/6 Basilicata
Dag 7/8 Puglia
Dag 9/10
Dag 11/12
Dag 13
Dag 14/15 Molise
Dag 16/17
Dag 18/19/20
Noord Limburg 2010
Madrid 2009
Australie 08/09
Istanboel 2008
Spanje Andalusie 07
Lissabon 2007
Praag 2007
Sardinië 2006
Griekenland 2006
Nieuw Zeeland 2005
Brussel 2005
Italie Calabrie 2004
Australie 2002
Sicilië 2001
Fotoalbums
Contactformulier

Dag 11
Vandaag op naar Manfredonia aan de oostkust. Een autorit van ca. 210 km. Na het ontbijt uitchecken en snel richting Autostrada. Voor deze grote afstanden lenen deze wegen zich het beste. Over grote afstand zesbaans en weinig verkeer tot Bari. Vanaf Bari werd het drukker met vrachtverkeer omdat veel ferry’s hier aankomen en vertrekken. Van Bari reden we naar Trani en hier verlieten we tolweg.
Trani is een leuke levendige stad met een kleine haven en een mooie boulevard. Aan de boulevard staan een grote Romaanse Kathedraal en een kasteel. In de kerk, die tot de mooiste van Apulië behoort, is een fraaie bronzen deur te zien die in 1180 is gegoten. Onder de kerk bevinden zich twee grote crypten. De toren was te beklimmen en ik, Fred, nam die uitdaging aan, Trudie bleef liever beneden. Na 320 treden was het uitzicht fenomenaal. Het was 12 uur toen ik boven kwam en op dat moment gingen ook de klokken luiden, wat een kabaal.
Vervolgens brachten we een bezoek aan het kasteel dat in 1233 door Frederik II van Hohenstaufen is gebouwd. Na een heerlijke lunch vervolgden we onze weg richting Margherita di Sevoia. Hier liggen de zoutpannen. Dit gebied strekt zich uit over een grote van 4000 hectare en is de grootste zouttuin van Italië. Dit beschermde natuurgebied is van onschatbare ecologische waarde, vooral als vogelreservaat. We reden door naar Manfredonia en langzamerhand komen de bergen van de Apennijnen weer inzicht. Ons hotel Regiohotel Manfredi ligt tussen Manfredonia en San Giovanni Rotondo aan de voet van de Apennijnen. Een schitterend hotel waar we weer een heerlijke grote kamer met balkon hebben kijkend op de mooie binnen tuin en in de verte op de stad Manfredonia en de zee. Eerst maar lekker zwemmen in het enorme buiten zwembad en maar even oriënteren waar het wellness centrum zich bevindt want ook dat hebben ze hier in huis, sauna, binnen zwembad etc. Hier zijn we wel weer een aantal dagen zoet. Vanavond maar weer eens pizza gegeten. Na Napels hebben we dit niet meer gedaan. Het Italiaanse eten is zoveel lekkerder dan een pizza, maar af en toe is het lekker.

Dag 12
Een uitgebreid ontbijt voor Italiaanse begrippen in ons hotel. De zon schijnt weer volop, het is 09.00 uur en 31 graden. Het is nog geen dag onder de dertig graden geweest wat voor de tijd van het jaar ook vreemd is maar goed we zijn hier immers ook voor het weer. We vertrokken rond 09.30 uur naar San Giovanni Rotondo. Een klein plaatsje in de bergen op ca 550 meter boven zeeniveau. Een bijzondere plek want het is een bedevaartplaats. In 1540 werd hier door kapucijner monniken een kruis geplaatst en hier werd 130 later een kleine kerk gebouwd, de Chiesa Santa Maria delle Grazie. De kerk werd wereld beroemd omdat dit meer dan 40 jaar de thuishaven was van Pater Pio. Het stadje verwelkomt ieder jaar 7 miljoen bedevaartgangers. Ook is er een groot ziekenhuis opgericht door Pater Pio wat het grootste is van Zuid Italië. Recentelijk heeft een architect een nieuwe kerk gebouwd, de Chiesa San Pio. Het kan ca. 30.000 pelgrims herbergen en het koperen dak, ca. 20.000m2 is het grootste wat ooit op een kerk is geplaatst. De voorgevel van de kerk bevat een glas in loodraam van 700m2, met levendige voorstellingen van de openbaring van Johannes. Alles is groot, zelfs het orgel met 5800 pijpen. Onder het altaar van deze kerk in de crypte ligt het lichaam van pater Pio. De pelgrims, ook wij, werden langs deze gouden kist geleid die achter een muur met een kleine opening was geplaatst. Veel pelgrims hadden witte doeken bij zich en door de opening raakten ze hiermee de vergulde kist aan. De crypte was erg mooi, mozaïeken langs de wanden en plafonds van bladgoud. Ook werden we geleid, in het oude klooster langs de kamers en werkruimten van pater Pio. Pater Pio is heilig verklaard door Paus Johannes Paulus II . De pater werd vanwege zijn gezondheid overgeplaatst naar het klooster hier. Hij had steeds maar terugkerende open wonden op buik, handen en voeten. Doktoren beschouwden de terugkerende wonden als wetenschappelijk onverklaarbaar. In 1968 overleed hij en het laatste mirakel deed zich voor tijdens zijn aflegging, er werd vastgesteld dat de wonden, die zijn hele leven hadden gebloed waren verdwenen. Het was meer dan een bezoek waard. We hadden vandaag wel onze bedevaartstochtwant vervolgens reden we naar Monte Sant’Angelo. Deze plaats ligt op een uitloper van een bergmassief op ruim 800 meter boven zeeniveau en wordt gedomineerd door een enorm kasteel. We bezochten dit kasteel van waaruit je een mooi uitzicht had op de omgeving. Vervolgens bezochten we de Santuario di San Michele. Een kerkje gebouwd boven en om een grot heen waar de aartsengel Michaël driemaal zou zijn verschenen tussen 490 en 493 na Chr. aan een bisschop. In de 8e eeuw gebeurde het nogmaals. Je kunt je voorstellen dat ook dit een bedevaartsoort is geworden.

Het was heel bijzonder. Via het kleine kerkje daalde je af in de gewelven onder deze kerk en uiteindelijk kwam je in een enorme grot terecht die was ingericht als grote kapel. Allemaal heel erg bijzonder en bij de hoge buiten temperatuur was dit erg aangenaam. We reden via een mooie route de berg weer af, veel haarspeld bochten en mooie vergezichten, naar Manfredonia.

We reden naar een groot winkelcentrum om nog wat te shoppen, Trudie wilde nog een nieuwe bikini en is geslaagd. Terug in het hotel een duik in het zwembad en eten in het restaurant. Dit was voor het eerst in onze vakantie een culinaire tegenvaller, erg jammer. Het aantal sterren van dit hotel zou anders doen geloven maar het is niet anders, dus morgen niet hier.